Proef met batterij-aangedreven treinen in Nederland succesvol

https://railway-news.com/trial-of-battery-powered-trains-in-the-netherlands-a-success/?dtt=*|D1544|*&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week9-2022&utm_term=News

Vorige week kondigde Stadler aan dat het de werking van de batterijmodus zou testen op een van zijn WINK-treinen in Nederland.

Deze testen zijn inmiddels afgerond. Ze werden uitgevoerd met een gemodificeerd diesel-elektrisch treinstel gebouwd voor Arriva Nederland. Het treinstel was in staat om op batterijen te werken zonder het gebruik van een dieselgenerator. Dit betekent dat de trein tijdens het gebruik emissievrij was.

De tests vonden plaats langs niet-geëlektrificeerde lijnen tussen Almelo en Hardenberg en tussen Arnhem en Doetinchem in het oosten van het land. De trein in kwestie rijdt op elektrische energie van 1,5 kV gelijkstroom van de bovenleiding en maakt gebruik van batterijstroom om niet-geëlektrificeerde gedeelten af ​​te dekken.

Energiezuiniger door opvangen energie die anders verloren gaat

Batterijen kunnen treinen energiezuiniger maken door energie op te vangen die anders verloren zou zijn gegaan, zoals remenergie. Ze kunnen ook worden opgeladen vanaf geëlektrificeerde lijnen en op aangewezen oplaadpunten langs het netwerk.

Batterijtreinen worden als optie verkocht als het economisch niet zinvol is om lijnen te elektrificeren, zoals op relatief stille zijlijnen met lage snelheid, en voor lijnen die mogelijk baat hebben bij elektrificatie, maar die nog niet zijn geëlektrificeerd.

Auteur: Jos Sterk