FR NL
European Sleeper-route

European Sleeper noemt steunregeling voor nachttreinoperators ‘positief’ maar wil ‘structurele verbetering’

European Sleeper streeft naar een startdatum in het voorjaar van 2023 of de vroege zomer. 2021, European Sleeper

European Sleeper, dat volgend jaar een nachttrein tussen Brussel en Praag wil laten rijden, noemt het bij monde van mede-oprichter Elmer van Buuren “positief” dat er hoogstwaarschijnlijk een financiële steunregeling komt voor bedrijven die nachttreinen willen laten rijden in België. Een doorbraak wil hij het echter niet noemen, zegt Van Buuren in gesprek met zusterpublicatie SpoorPro

Onlangs werd een voorstel van de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet goedgekeurd door de ministerraad. Hierbij zal de Belgische overheid de kosten van zowel energie als infrastructuur volledig dekken voor nachttreinen. Het voorstel voor de subsidieregeling moet nog wel ter inzage worden voorgelegd aan de Raad van State, waarna de Belgische regering het plan kan aannemen.

European Sleeper komt in aanmerking voor de ondersteuning. Dat is positief nieuws, volgens Van Buuren. “Dit initiatief is sympathiek en helpt ons zeker in de opstartfase”. Toch moet er wat hem betreft nog veel meer gebeuren om nachttreinuitbaters te ondersteunen.

“In algemene zin vinden we het belangrijk dat de omstandigheden waarin nieuwe treinverbindingen opgestart worden verbeteren. Dan kun je denken aan structureel lagere infraheffing (dit is tijdelijk), maar ook aan verbetering van de capaciteitsverdelingsregels, meer ruimte voor opstellen en behandelen van treinen, en nog veel meer. Ik zie dit dus niet als een doorbraak, maar als een goed begin.”

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn