NMBS en SNCF Voyageurs plannen nieuwe verbinding Parijs-Brussel

Siemens T18 NMBS
Een SNCB/NMBS T18-loc met zogeheten I11-rijtuigen. 2011, Michiel Dumon / Wikimedia Commons

NMBS en SNCF Voyageurs onderzoeken de mogelijkheid om tegen eind 2024 samen een nieuwe reguliere reizigersdienst met klassieke treinen op te zetten tussen Brussel en Parijs. Hiermee willen ze reizigers een nieuwe dienst aanbieden, in aanvulling op de bestaande hogesnelheidsverbindingen.

De beoogde treindienst zou Brussel-Zuid en Parijs-Noord met elkaar verbinden. Op het traject zouden “klassieke treinen” (locomotieven en reizigersrijtuigen) worden ingezet die zijn aangepast aan internationaal verkeer. Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, laat aan RailTech weten dat het in principe gaat om T18 locomotieven van Siemens in combinatie met I6/I10/I11 internationale rijtuigen. Deze al wat oudere treinen treinen rijden via het gewone spoor (dus niet hogesnelheidsspoor). De genoemde series van rijtuigen stammen uit respectievelijk de jaren zeventig, tachtig en negentig.

Alternatief

Dit nieuwe alternatief voor het wegvervoer – met een reistijd die tussen die van een verplaatsing via de weg en die met een hogesnelheidstrein ligt – zou de reizigers meerdere heen-en-terugreizen per dag aanbieden. Het is de ambitie van de beide spoorwegmaatschappijen om een zo groot mogelijk aantal stoelen aan te bieden om op dit internationale traject, tegen een competitieve prijs en met de best mogelijke reistijd.

De twee bedrijven hebben hun voornemen om deze nieuwe dienst te exploiteren aangemeld bij hun respectieve spoorwegregulatoren. Momenteel loopt de studie om de haalbaarheid van het project te bevestigen, met als doel de nieuwe treindienst zo snel mogelijk op te starten. De dienstregeling en eventuele tussenstops moeten eveneens nog worden bevestigd.

Sleutelspelers

NMBS en SNCF Voyageurs zetten hiermee naar eigen zeggen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het spoorvervoer in Europa, die tevens historische verantwoord is. “En dat is niet nieuw, want in 1846 waren Brussel en Parijs ook al de twee eerste hoofdsteden die per trein met elkaar verbonden werden”, zegt Crols. “Dit project past ontegensprekelijk binnen de ambities die beide operatoren en de beleidsmakers koesteren op het vlak van de modal shift om zo hun klimaatdoelstellingen te realiseren. Milieubewuste reizigers zouden er met de nieuwe treindienst dus een extra koolstofarme mobiliteitsoplossing bij krijgen.” ​ ​

Lees verder:

Auteur: Matthias Vanheerentals