Nieuwe ICE 3neo debuteert in Duitsland, komt in 2024 naar België

De ICE 3neo hogesnelheidstrein
Het binnenste van de nieuwe ICE 3neo 2022, DB AG

In Duitsland is eerder op maandag de nieuwe ICE 3neo in gebruik genomen door Deutsche Bahn. Reizigers tussen Keulen en Frankfurt hadden de primeur. In 2024 maakt de hogesnelheidstrein van Siemens Mobility zijn debuut op de internationale routes naar België en Nederland.

De nieuwe ICE 3neo is onderdeel van een investering van 10 miljard euro in nieuwe treinen gedurende het lopende decennium. In totaal komen er 73 exemplaren van de ICE 3neo op het spoor, goed voor 32.000 extra stoelen. Met de treinen wordt het mogelijk meer dan 300 kilometer per uur te halen, aangezien de ICE 3neo en top heeft van 320 kilometer per uur.

Wanneer op 11 december de nieuwe Duitse dienstregeling van kracht wordt, begint de treindienst met de ICE 3neo in Dortmund en rijdt dat dan helemaal door tot München. De route voert daarbij via de nieuwe hogesnelheidssectie tussen Wendlingen en Ulm.

Vanaf 2024 wordt de ICE 3neo ook ingezet op de internationale routes naar België en Nederland, laat DB maandag weten. De treinen zijn beter toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking, hebben meer ruimte voor fietsen en zijn tenslotte ook voorzien van ramen die het signaal van de mobiele telefoon beter doorlaten.

Dit verhaal is afkomstig van zusterpublicatie RailTech.com.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn