FR NL
Tram New Generation - MIVB

De Tram New Generation rijdt door de straten van de hoofdstad

Tram New Generation - MIVB

De ‘Tram New Generation’ (TNG) heeft zijn eerste reizigers aan boord genomen. De tram rijdt op het noordelijke deel van lijn 51, tussen het Zuidstation en Stadion. Dit voertuig is het eerste van een reeks van 90 trams die de MIVB bestelde. Ze worden de komende drie jaar geleverd. Dit moderne voertuig is nog toegankelijker en comfortabeler dan zijn voorgangers. Met de komst van de trams zullen ook meer passagiers vervoerd worden. 

Sinds woensdag rijdt de TNG op lijn 51, tussen het Zuidstation en Stadion. Op deze lijn reden tot nu PCC-trams, de oudste van het netwerk. De TNG rijdt in Brussel in een korte versie van 32 meter, met 182 plaatsen, waarvan 47 zitplaatsen, en een lange versie van 43 meter, met 256 plaatsen, waarvan 65 zitplaatsen. De TNG is een moderne en stijlvolle evolutie van de meest recente trams (T3000 en T4000) die momenteel op het MIVB-net rijden.

Het design van de TNG is geïnspireerd op de art-nouveaustijl en werd toevertrouwd aan designer Axel Enthoven van het bedrijf Yellow Window. “De nieuwe tram is ruimer en comfortabeler, met brede deuren en een lage vloer”, zegt An van Hamme van de MIVB. “Klapstoelen, grote informatieschermen met lijnschema’s, indirecte ledverlichting en een efficiënt luchtkoelsysteem vullen de binneninrichting aan, terwijl soepele draaistellen trillingen tot een minimum beperken.”

Oprijplaten

De TNG is ook uitgerust met in de vloer geïntegreerde handmatige oprijplaten, die het in- en uitstappen voor rolstoelgebruikers vergemakkelijken bij haltes waar nog geen aangepaste perrons zijn. “Het voertuig werd ontworpen met een gemakkelijker toegang voor personen met beperkte mobiliteit en een nog betere doorstroming en comfort voor de reizigers aan boord”, zegt An van Hamme van de MIVB. “De tram beschikt over twee multifunctionele ruimtes voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen, en de opstelling van de stoelen zorgt voor meer comfort op langere trajecten.”

Tram New Generation - MIVB -copyright mivb
Tram New Generation, copyright MIVB

Sensoren aan elke deur

De TNG-voertuigen garanderen een stevige upgrade voor de tramreizigers. “Waar ik zeer blij mee ben: deze trams zijn de meest toegankelijke die zullen rondrijden”, zegt Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt. “Samen met de voortdurende verbetering van de toegankelijkheid aan de haltes zelf, is dit een grote stap vooruit om een vlot gebruik van het openbaar vervoer te kunnen aanbieden aan alle Brusselaars en bezoekers van onze stad.”

Aan de TNG zijn innovaties toegevoegd voor de veiligheid van reizigers, bestuurders en andere weggebruikers (voetgangers, automobilisten, enz.). “Er zijn gevoelige sensoren aan elke deur, externe achteruitkijkcamera’s naast de gewone spiegels en frontcamera om de dode hoek te verkleinen, obstakeldetectie, enz…”, zegt An Van Hamme. “Een deel van de voorkant van de tram is ook uitgerust met zachte elementen om de impact bij een botsing te verminderen, en er is ook een anti-ontsporingscontrolesysteem.”

De modernste trams van de MIVB (T3000 en T4000) bieden momenteel 45.660 plaatsen aan de reizigers. Met de invoering van de eerste 60 TNG’s krijgen de reizigers 11.734 extra plaatsen, dat wil zeggen 25 procent extra plaatsen in moderne voertuigen, voor meer comfort van de reizigers. “We versterkten ons busnet met bijna 30 procent meer plaatsen”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “We gaan door met de uitbreiding en de versterking van onze tramlijnen. Met de TNG kunnen we het aantal beschikbare plaatsen binnen 3 jaar met 25 procent verhogen en we hebben nog veel projecten voor de aanleg van nieuwe lijnen in het verschiet, want het netwerk van morgen wordt vandaag gebouwd. Dat geldt voor bussen, trams en de metro.”

Tegen eind 2023 worden 10 TNG-trams geleverd. In het algemeen bedraagt de tijd tussen de levering van de tram en de start van de reizigersdienst op het net ongeveer drie weken. In totaal maken de komende jaren 90 TNG-trams hun opwachting op het netwerk. Alle nieuwe trammodellen vereisen een inrijperiode van 1.000 kilometer voordat ze voor reizigers op het net kunnen worden ingezet. De prioriteit is dat alles in orde is (conformiteit, veiligheid, onderhoud) wanneer het voertuig in gebruik wordt genomen.

Tram New Generation - MIVB -copyright mivb
Tram New Generation, copyright MIVB

Tests

Voor er een nieuw voertuig wordt ingezet, moet het een reeks tests ondergaan. Dat gebeurt eerst in de remise en vervolgens op het netwerk. Met deze tests controleert de MIVB of het voertuig aan alle eisen van het contract met de leverancier voldoet. De eerste tests gingen van start in oktober 2021. In samenwerking met de teams van constructeur Alstom controleerden de ploegen van de MIVB de remprestaties op de testbaan en de compatibiliteit van de tram met de infrastructuur (profiel van het voertuig op het net, interface tussen spoor en wiel, overschakeling op tramspoor, enz).

De MIVB voerde ook tests uit voor het oplossen van eventuele problemen met haar vrachtwagens die op sporen en de weg kunnen rijden. Met deze controles kon de conformiteit van het voertuig worden vastgesteld en konden de aan te passen elementen worden doorgevoerd. Met de komst van een tweede voertuig in april 2022 werd ook de koppeling tussen twee TNG-trams getest.

Tramsimulator

Om haar bestuurders op te leiden voor dit nieuwe voertuig gebruikt de MIVB een moderne tramsimulator. “De nieuwe TNG-simulator plaatst de leerlingen in reële of bijna reële omstandigheden die ze op het net tegenkomen, door met verschillende elementen te spelen, zoals  weersomstandigheden, de toestroom van reizigers op de perrons, slecht geparkeerde auto’s, het samenleven met andere weggebruikers, enz., maar ook door pannes te simuleren om de kennis van de medewerkers in opleiding te testen”, zegt An Van Hamme. “Om nog beter te kunnen inspelen op de situatie op het net, voegde de MIVB een dertigtal Brusselse kruispunten toe die haar tramlijnen doorkruisen.”

Tram New Generation - MIVB
Tram New Generation, copyright MIVB

Een totale vloot van 90 TNG’s

De MIVB leidt vooral de bestuurders op die momenteel de T3000- en T4000-trams besturen. De introductiecursus voor de nieuwe TNG duurt één dag. Er werden al 22 bestuurders opgeleid. Op termijn worden alle trambestuurders opgeleid om de TNG te besturen.

In 2018 ondertekende de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij een raamovereenkomst waarmee ze tot 175 nieuwe trams kan aankopen, met een eerste vaste bestelling van 60 voertuigen. Een tweede bestelling van 30 trams volgde midden 2019. In totaal bestelde de MIVB dus momenteel 90 TNG’s: 79 korte trams en 11 lange trams.

De levering van de eerste bestelling van 60 voertuigen, die in 2021 begon, duurt tot 2025. De laatste van de tweede bestelling TNG-trams wordt eind 2026 in Brussel verwacht. Deze nieuwe trams maken het mogelijk een deel van de oudere trams te vervangen. De tramvloot kan er ook mee uitbreiden, wat nodig is om in te spelen op de talrijke ontwikkelingen van het net (toename van het aantal reizigers, nieuwe lijnen, uitbreidingen, …).

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals