FR NL
ICE 3neo van Siemens Mobilitu

ICE 3neo arriveert deze zomer in Nederland voor eerste testritten

Het nieuwe materieel van Deutsche Bahn maakt volgend jaar zijn debuutSiemens Mobility

De ICE 3neo arriveert deze zomer in Nederland voor een reeks testen. Het nieuwe materieel van fabrikant Siemens Mobility moet vanaf 2024 de huidige ICE-treinen vervangen tussen Brussel en Keulen. De testtrein is van DB, waar NS een partnersamenwerking mee heeft. De ICE 3 neo, waarvan DB er in totaal 90 van heeft besteld, wordt sinds vorig jaar december al ingezet op trajecten in Duitsland.

Met de komst van de nieuwe treinen wordt reizen vanuit Nederland en België naar Frankfurt en Basel verbeterd en wordt het eenvoudiger om treinen langer te maken en vaker te laten rijden. In 2028 moeten alle negentig neo3-exemplaren zijn opgenomen in de dienstregeling van DB (en NS). De ICE 3neo heeft 439 zitplaatsen en kan een snelheid van 320 kilometer per uur halen.

Kortgeleden was de ICE 3neo al even in Nederland om een eerste test uit te voeren. “Toen hebben we vooral getest op hoe de trein reageert als hij de spoorovergang bij de grens tussen Nederland en Duitsland overgaat”, verduidelijkt Anita Middelkoop, woordvoerder bij NS tegenover zusterpublicatie SpoorPro. “De testen die we gedurende de rest van de zomer uitvoeren zijn ook om samen met fabrikant Siemens te kijken of alles op elkaar is afgestemd en werkt.”

Het ICE neo3-materieel wordt gekenmerkt door een aantal doorgevoerde moderniseringen. Zo zijn alle zitplaatsen voorzien van een tablethouder en stopcontacten. Ook is er meer ruimte voor bagage in de trein. Daarnaast heeft de ICE neo3 meer deuren dan de oudere ICE’s die nu nog in bedrijf zijn. De extra deuren moeten ervoor zorgen dat reizigers sneller in-en uit kunnen stappen. Zonwerend glas moet zonlicht in de trein tegenhouden zonder dat dit ten koste gaat van mobiele telefoonsignalen.

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn