6,5 miljoen reizigers voor Thalys in 2022, herstel na corona lijkt ingezet

Er zijn meerdere afzeggingen en verstoringen gemeld. 2014 Lars Steffens / Flickr.com / Wikimedia Commons

Ongeveer 6,5 miljoen personen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de Thalys. Daarmee overtrof de hogesnelheidstrein het aantal treinreizigers in 2020 en 2021, maar dat is nog wel bijna een vijfde minder dan in het recordjaar 2019. Thalys kan de positieve jaarcijfers en het spoor omhoog goed gebruiken, want er ging nogal wat mis bij de spoorvervoerder de afgelopen periode.

Corona had een dramatische uitwerking op het aantal passagiers dat gebruik maakt van de internationale treindiensten van Thalys. Op het recordjaar 2019, toen met 7,85 miljoen bezoekers een nieuw hoogtepunt werd bereikt, volgde 2020 met nog ‘slechts’ 2,5 miljoen mensen in de trein. In 2021 steeg het aantal reizigers weer licht naar 2,7 miljoen.

“Thalys verheugt zich erop dat haar reizigers na de coronacrisis snel opnieuw op post waren”, zegt Mattias Baertsoen, de woordvoerder van de hogesnelheidstreinoperator. “Thalys heropende in maart de lijn naar Marne-la-Vallée (Disneyland Paris) en naar de luchthaven van Paris-Charles de Gaulle, om zo weer opnieuw het complete pakket van klassieke Thalysbestemmingen aan te bieden.”

Thalys vierde in december nog het 25e jubileum van de hogesnelheidsroute Duitsland-Parijs, die Parijs via Brussel verbindt met de Duitse steden Aken en Keulen. Meer dan 20 miljoen passagiers hebben sindsdien van de dienst van en naar Duitsland gebruik gemaakt.

Problemen

Er is echter niet alleen maar reden tot optimisme voor Thalys. De afgelopen periode ging de treindienst gebukt onder steeds terugkerende problemen. Zo werd er eind vorig jaar vanwege materiaalproblemen en spoorwerken flink in de dienstregeling gesneden. Halverwege datzelfde jaar kwam net buiten het Gare du Nord in Saint-Denis een Thalys-trein tot stilstand waarna ongeveer 200 reizigers urenlang opgesloten zaten in een oververhitte trein, die het ook nog eens begaf door technische mankementen.

Door een botsing in juli 2022 raakte het treinverkeer op meerdere Thalys-trajecten flink ontregeld door een aanrijding met een dier, in de buurt van het Belgische Doornik. Ook bij dat incident ontstond er een technisch probleem, waardoor de trein tot stilstand moest worden gebracht en de elektriciteit moest worden afgesloten. Reizigers klaagden daarna massaal over het feit dat de Thalys-organisatie niet was voorbereid op dergelijke incidenten en dat ze zich ondanks de hitte in de kou voelden staan.

Dit verhaal is afkomstig van SpoorPro.nl

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers