NMBS ziet forse stijging van het aantal treinreizigers in 2022

NMBS-trein
Met name het Duo Ticket was afgelopen zomer een groot succes. NMBS

In 2022 heeft NMBS 227 miljoen reizigers vervoerd, een toename van 32 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat komt neer op een stijging van 55 miljoen reizigers. Gemiddeld vervoerde NMBS vorig jaar ongeveer 90 procent van het reizigersvolume van 2019, toen er 253 miljoen reizigers geteld werden. Het afgelopen jaar waren vooral de 10-rittenkaarten en het zogeheten Duo Ticket in trek. 

Veel Belgen reisden in de tweede helft van het afgelopen jaar voor recreatie met de trein, want het aantal reizigers met tickets en 10-rittenkaarten ligt sinds de zomer hoger dan vóór de coronacrisis. Vooral rond het weekend en tijdens schoolvakanties werd de trein gepakt. Voor woon-werkverkeer en voor treinreizen naar school registreerde NMBS 61 miljoen abonnementshouders, oftewel een terugkeer naar de normale situatie.

Met 7 miljoen ritten tijdens de lente en zomer was het Duo Ticket een “voltreffer”, zegt de spoorwegmaatschappij. Tijdens de kerstdagen kom ook het Winter Promo-tarief op belangstelling rekenen, aangezien er 1,8 miljoen reizigers gebruik van maakten. Tenslotte zag NMBS een flink aantal reizigers de trein naar Brussels Airport nemen, te weten 4 miljoen. Dat betekent dat ongeveer een kwart van de reizigers voor de trein koos.

Tickets werden in het afgelopen jaar bovendien steeds vaker digitaal aangeschaft. De website en NMBS-app hadden in 2022 een aandeel van ruim een derde in het aantal gekocht tickets en 10-rittenkaarten.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals