FR NL

Chaos op Schiphol na uitvallen Thalys-treinen

Afbeelding: Wikimedia Commons

Het uitvallen van Thalys-treinen afgelopen zondag heeft voor chaos op de Nederlandse luchthaven Schiphol gezorgd, zo is deze week bekend geworden. Medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) moesten de informatiebalie tijdelijk sluiten na dreiging van “oververhitte” reizigers. De reizigers zijn direct na de kortstondige sluiting van de balies buiten de servicewinkel door een aantal NS-medewerkers tot bedaren gebracht en geholpen.

“De baliemedewerkers hebben zich een beetje onveilig gevoeld bij de oververhitte reizigers”, laat een woordvoerder van NS weten. De informatiebalies van de NS zijn na een half uur weer open gegaan. De NS-medewerkers hebben na sluiting buiten de balie de reizigers gekalmeerd en alternatieven geboden.

“In plaats van dat de NS-medewerkers via de informatiebalie hotels voor gestrande reizigers boekten, konden reizigers zondag zelf boeken en naderhand de kosten in rekening brengen via de klantenservice.”

Een gestrande internationale trein zorgt sneller voor paniek onder de reizigers omdat er minder alternatieven beschikbaar zijn, zegt de NS woordvoerder. “Mensen denken: hoe kom ik thuis, of hoe kom ik de nacht door? Dat levert paniek op.”

De groep gestrande reizigers was het gevolg van een grote verstoring bij de verkeersleidingspost Rotterdam.

Vakbond trekt aan de bel

De Nederlandse vakbond FNV ziet vaker dit soort incidenten. In de nieuwsbrief schrijven ze dat de NS-medewerkers steeds meer in de kou gezet worden. Het gevoel van onveiligheid bij de NS-medewerkers komt volgens FNV door het rendementsdenken van NS.

“De operationele afdelingen van NS zijn tot op de schil uitgeperst. NS zet medewerkers voor een opdracht in en zodra er om ondersteuning wordt gevraagd, laat NS haar medewerkers en ook reizigers in de kou staan”, schrijft FNV.

Dit artikel is afkomstig van de Nederlandse zusterpublicatie OVPro

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn