FR NL
Spoor traffic controller

Gilkinet reageert op staking: ‘eigen doelpunt van de vakbonden”  

De minister benadrukt tevens dat er betere werkomstandigheden moeten komen. Benjamin Brolet / Infrabel

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de staking van vorige week een “eigen doelpunt van de vakbonden” genoemd. De uitspraak deed de minister dit weekend in het Nieuwsblad. De minister belooft om op korte termijn samen met NMBS en Infrabel de operationele problemen aan te pakken. Zo worden zoals eerder aangekondigd 300 extra mensen aangeworven bij het treinpersoneel.
Vorige week lag het spoorverkeer drie dagen plat. Minister Gilkinet betreurt de houding van de vakbonden. “Ik denk dat de vakbonden met deze staking een own goal hebben gemaakt. Ze helpen de reizigers er niet meer vooruit, maar ook zichzelf niet. Ik geef toe dat de job van het treinpersoneel niet gemakkelijk is. Er is tekort aan mankracht en het is moeilijk om verlof te krijgen. Dat is onaanvaardbaar. Maar het perspectief en de middelen voor de toekomst liggen al op tafel. We hebben mensen nodig om op het spoor te werken. Dat is een belangrijke maatschappelijke opdracht. Wij hebben daar iedereen voor nodig.”

Betere werkomstandigheden

De minister wijt hij de problemen op het spoor onder meer  aan de jarenlange onderinvesteringen van zijn voorgangers. Die problemen zullen stap voor stap opgelost worden, belooft Gilkinet. Zo zullen er meer dubbeldektreinen op het spoor worden ingezet.

De minister benadrukt tevens dat er betere werkomstandigheden moeten komen en dat er ook heel wat investeringen op tafel liggen. Zo onderstreept hij dat hij 2 miljard extra gekregen heeft gekregen voor het spoor. “Er komen 300 extra aanwervingen voor het treinpersoneel. En dat bovenop de noden die al vastgesteld waren. Zo beschikken we over de nodige personeelsreserves bij hoge werkdruk”, zegt Gilkinet. “De aanwervingen worden versneld en er worden nieuwe benaderingen toegepast om extra kandidaten aan te werven.” De minister geeft het kader. De NMBS en Infrabel zijn verantwoordelijk voor de operationele werking van de spoorwegen. De aanwervingen zijn dus hun verantwoordelijkheid.

Resultaatsverbintenis

De stage- en opleidingsvoorwaarden worden verder versoepeld, zodat mensen sneller beschikbaar zijn om in dienst te treden. “We pakken spoorlopen strenger aan”, zegt Gilkinet. “Het vervoersplan 23 wordt voor enkele maanden uitgesteld, om de situatie te stabiliseren en de verwachte dienstverlening te kunnen bieden. De minister heeft de directie van NMBS en Infrabel hiermee een resultaatsverbintenis gegeven. “Ik ben er mij van bewust van de situatie op het terrein en roept op tot concrete en snelle actie om de situatie te verbeteren. Ik heb daarover een heel duidelijk signaal gegeven aan de directies van NMBS en Infrabel, die de operationele dagelijkse verantwoordelijkheid van het spoor dragen.”

Gilkinet barst van ambitie. “Dit moet hét moment van het spoor zijn. We willen meer mensen op de trein en meer goederen vervoeren. En er beweegt iets, kijk maar naar de terugkomst van de nachttreinen. Ik denk dat veel mensen daaraan willen bijdragen. Maar er moeten inderdaad betere werkomstandigheden komen. Een sociaal akkoord moet de problemen oplossen.”

Beheerscontracten

Op lange termijn wordt er ook aan de beheerscontracten met de NMBS gewerkt. “Dat zit in de laatste rechte lijn”, zegt de minister. “Dat gaat echt een toekomst geven aan de NMBS. Er hangen ook extra middelen aan vast. De raad van bestuur van de NMBS heeft dit goedgekeurd. We hopen dat de regering tegen het einde van het jaar dit zal goedkeuren. Na jaren va desinvesteringen en slechte politieke keuzes, zijn we nu het toekomst van het spoor aan het schrijven. We moeten daar allemaal samen aan werken.”

De minister kreeg in de marge van het interview met het Nieuwsblad de vraag voorgeschoteld of ook asielzoekers kunnen ingezet worden als arbeidskrachten op het spoor. De minister antwoordde hier positief op. “Die mensen zijn niet voor niets hun thuisland ontvlucht op zoek naar een betere toekomst”, zegt de minister aan het Nieuwsblad. “Ze willen hard werken en hier bijdragen. Het is geen schande dat te benoemen, het is een schande mensen buiten te laten slapen wanneer het vriest.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals