EU-sancties tegen Wit-Rusland, meer sancties tegen Rusland

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/28/eu-sanctions-on-belarus-more-sanctions-on-russia/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-09

Naast de strenge sancties die aan Rusland zijn opgelegd, heeft de EU een lijst met sancties tegen Wit-Rusland aangekondigd als reactie op de hulp verstrekt door dat land aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Deze sancties zijn op zondag 27 februari bekend gemaakt.

Wit-Rusland is een ander belangrijk stukje van de puzzel op de Nieuwe Zijderoute. Voorlopig lijkt transitverkeer door Wit-Rusland nog mogelijk. De sancties treffen vooral de exportmarkt van het land.

De sancties tegen Wit-Rusland

“We zullen beperkende maatregelen nemen tegen hun belangrijkste industriële sectoren. Dit zal de export beletten van zowel minerale brandstoffen als tabak, hout, cement, ijzer en staal.

“We zullen ook de exportbeperkingen die we hebben ingevoerd voor Russische goederen uitbreiden naar Wit-Rusland. Dit voorkomt ook elk risico van omzeiling van onze maatregelen tegen Rusland”, zei Ursula von der Leyen zondag. “Bovendien zullen we die Wit-Russen bestraffen die de Russische oorlogsinspanning helpen.”

Meer sancties tegen Rusland

Daarnaast werden in het weekend meer sancties tegen Rusland afgekondigd. Belangrijke Russische banken worden uitgesloten van het SWIFT-systeem, transacties van de Russische centrale bank worden verboden en al haar tegoeden worden bevroren.

De EU zal zich ook richten op de activa van de Russische oligarchen, zei Von der Leyen op zaterdag 26 februari, waarbij zij uitlegde dat deze sancties bedoeld zijn om te voorkomen dat Poetin de oorlog kan blijven financieren.

Impact op het spoor

Sancties gericht op de banksector kunnen gevolgen hebben voor het goederenvervoer per spoor, aangezien het moeilijk kan worden om zaken te doen met Russische bedrijven die betrokken zijn bij de toeleveringsketen. RZD Logistics legde in RailFreight Fridays uit dat het zal moeten onderzoeken of dit van invloed is op hun bedrijf, en indien nodig, of er van bank kan veranderd worden.

De exacte impact van deze sancties op de supply chain wordt besproken in het webinar: Oekraïne-Rusland Oorlog Impact op Rail Freight, dat we samen met Nieuwsblad Transport organiseren op dinsdag 1 maart. Registratie is gratis.

Eerdere sancties hielden al rekening met uitbreiding richting Wit-Rusland

Vrijdagavond maakte de EU haar eerste lijst met sancties bekend, gericht op de financiële sector, de energiesector, de transportsector, exportcontroles en -financiering en tot slot het visumbeleid. Op dat moment merkte het al op dat sancties kunnen worden uitgebreid tot Wit-Rusland.

Auteur: Jos Sterk