FR NL
Spoorlijn

Werken aan spoor in Hoeiaart is opmaat naar grote onderbreking rond pasen

De werkzaamheden vormen de opmaat naar meer. Freepik

De komende weekends wordt er hard gewerkt op het spoor in Hoeilaart voor het GEN-project op de spoorlijn 161. Infrabel probeert de hinder voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Concreet wordt er gewerkt tussen tussen de Vlaanderveldlaan en Bakenbos. 

Er zijn heel wat werken gepland met onder meer spoorkranen. In Groenendaal wordt onder meer perron 3 aangelegd en perron 4 verlengd. “We breken in de periode van januari en februari spoor 3 op”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Dat spoor ligt net naast het buitenste spoor (het dichtste tegen het station van Groenendaal). Dat is nodig om plaats te maken voor de buitenste sporen die zo’n 30 centimeter verlegd worden en om plaats te maken voor de aanbouw van perron 3 in het station. We starten al met de funderingswerken ervan.” Er worden verder ook waterafvoerbakken geplaatst. Daarnaast zijn er in deze zone ook nog bovenleidingswerken gepland.

Grotere werken

De werken die plaatsvinden zijn nog maar het begin van veel grotere werken. “Concreet gaan we voorbereiden werken doen voor de grote lijnonderbreking in het paasverlof van dit jaar”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Dit gaat over de GEN-werken op de spoorlijn 161 die worden uitgevoerd door Infrabel en TUC RAIL. Tussen Groenendaal en Bakenbos heb je al vier sporen, maar er wordt enkel op de twee buitenste sporen gereden.”

Infrabel probeert de hinder van de werken zo veel mogelijk te beperken. “Wat de hinder voor de buurtbewoners betreft, Infrabel en TUC RAIL werken elke dag samen met de aannemers om de hinder zoveel mogelijk te beperken”, zegt Baeken. “Als alles volgens planning verloopt, is het de bedoeling om het stuk tussen Watermaal en Bakenbos op vier sporen te hebben tegen 2025.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals