FR NL
Spoorwerkzaamheden Infrabel

Infrastructuurwerken tussen Brugge en de Kust op 12 februari

Er wordt de laatste jaren flink gewerkt op dit traject. Benjamin Brolet / Infrabel

Op zondag 12 februari voert Infrabel de hele dag infrastructuurwerken tussen Brugge en de Kust. Aan de uitrit van het station Brugge vernieuwt Infrabel de bovenleiding en werkt de spoornetbeheerder ook aan het onderhoud en de vernieuwing van de sporen en wissels.

De werken concentreren zich vooral in het sporen- en wisselcomplex van Brugge (uitrit van het station Brugge, kant Kust). “Er zijn seininrichtingswerken en op de spoorlijn Brugge-Oostende wordt het Europees veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) verder uitgerold”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. “Het is altijd mogelijk dat er nog wat andere en aanvullende onderhoudswerken zullen gebeuren op de verschillende spoorlijnen.” De werken kaderen deels binnen de grotere werken die op de lijn plaatsvinden. De voorbije herfstvakanties van 2022 en 2021 vonden telkens grote werken plaats op spoorlijn 50A tussen Brugge en Oostende.

Combineren van werken

Op zondag 12 februari wordt een maximum aan infrastructuurwerken die nodig zijn voor de veiligheid en continuïteit van het treinverkeer in die zone. “We proberen steeds een maximum aan verschillende infrastructuurwerken, denk aan sporen, wissels, seinen, ETCS en bovenleiding, te combineren wanneer een spoorlijn is onderbroken voor het treinverkeer”, voegt Petit toe. “Dit heet massificatie en dan kunnen onze teams en die van de aannemers veilig, snel en efficiënt werkzaamheden uitvoeren tijdens een bepaalde periode.”

Hinder

Het treinverkeer zal op 12 februari in beide richtingen onderbroken zijn tussen Brugge en Oostende, Blankenberge, Zeebrugge-Strand en Knokke. De NMBS legt wel vervangbussen in. Infrabel voert de werken bewust uit op een dag waarop er zo min mogelijk pendelaars getroffen worden. “Zondag 12 februari is één dag dat we nog werken uitvoeren op een strategische locatie waarbij er is gekeken om dat niet tijdens een vakantieperiode te doen of bij mooi weer omwille van het treinverkeer naar de Kust. Het gebeurt nog wel eens dat er één weekenddag werkzaamheden gebeuren om zoveel mogelijk te kunnen uitvoeren en om de hinder zo beperkt mogelijk proberen te houden in tijd.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals