Verbeterde elektriciteitsverdeling maakt meer treinen door Eurotunnel mogelijk

nieuwe techniek voor de Eurotunnel
De nieuwe techniek maakt 60 procent meer treinverkeer mogelijk. 2023, Getlink

Na vijf jaar onderzoek en na een investering van 45 miljoen euro hebben Eurotunnel, GE en Eurostar deze week ’s werelds krachtigste synchrone compensator in een spooromgeving in gebruik genomen.

Met deze techniek wordt de stabiliteit van de elektriciteitsverdeling verbeterd, wat een verhoging van het treinverkeer door de Eurotunnel mogelijk maakt. Volgens Getlink, de overkoepelende organisatie, kunnen nu 16 treinen tegelijkertijd van de tunnel gebruik maken. Dit betekent acht in elke richting, terwijl dat er eerst zes in elke richting waren. Dit zou een maximum van 1.000 treinen per dag mogelijk moeten maken.

Met andere woorden, dankzij de toepassing van deze nieuwe technologie legt Eurotunnel de basis voor verdere groei. Dit sluit onder meer aan bij de ambitie van gebruiker Eurostar, die wil groeien naar 30 miljoen passagiers per jaar in 2030.

Afgelopen week maakte de Europese Commissie bekend dat het een pilotproject gaat ondersteunen dat een verbetering van de Eurostar-verbinding tussen Amsterdam en London voor ogen heeft. Het is een van 10 geselecteerde proeven met nieuwe en bestaande internationale treinverbindingen. Op die manier hoopt de Commissie een beter beeld van knel- en verbeterpunten te vinden.

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie RailTech.com.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn