FR NL

European Sleeper krijgt steun voor nieuwe verbinding via Antwerpen en Brussel

European Sleeper-rijtuig 2022, European Sleeper

Het plan van nachttrein-operator European Sleeper om in het voorjaar van 2025 een nieuwe service tussen Amsterdam en Barcelona te starten, zal ondersteuning krijgen van de Europese Commissie. Het is een van 10 geselecteerde initiatieven om nieuwe internationale routes op te zetten en bestaande verbindingen te verbeteren. De beoogde European Sleeper-dienst zal via België rijden.

Met de ondersteuning van projecten ter verbetering en uitbreiding van internationale treinverbindingen hoopt de Commissie via de ervaringen van de operators een beter beeld van knel- en pijnpunten te krijgen. Met die informatie kan er gerichter gewerkt worden aan het oplossen daarvan.

De beoogde verbinding tussen Amsterdam en Barcelona loopt via Antwerpen en Brussel, laat European Sleeper woensdag weten. In Frankrijk stop de trein in Lille, Avignon, Montpellier en Perpignan, om na stops in de Spaanse plaatsen Figueras en Girona in Barcelona te arriveren.

Voor de verbinding wil European Sleeper bestaande maar opgewaardeerde (slaap)rijtuigen gebruiken. Het bedrijf wil het door de Commissie ondersteunde pilotproject ook aangrijpen om naar manieren te zoeken te beschikbaarheid van en financieringsmogelijkheiden van geschikt nachttreinmaterieel te verbeteren.

European Sleeper zal net als de andere geselecteerde bedrijven binnenkort bij de Europese Commissie over de vloer gaan om over de vorm van ondersteuning en de planning te praten. Ook bedrijven als FlixTrain, SJ, Snälltåget, Deutsche Bahn en Ferrovie dello Stato Italiane zagen op dinsdag hun initiatieven uit de bus komen als winnaars van ondersteuning.

De complete lijst met geselecteerde initiatieven.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn