FR NL
Trajectkaart Gent

Startschot klinkt voor 10 kilometer nieuwe tramlijn in Gent

Trajectkaart Gent - Trajectkaart Gent - copyright De Werkgenootschap

Met Gentspoort krijgt een groot deel van Gent de komende jaren een stevige make-over op vlak van mobiliteit en leefbaarheid. Er komen onder meer twee nieuwe tramlijnen, goed voor 10 kilometer extra tramspoor. Zopas hebben alle partners hun handtekening en schouders gezet onder het ambitiecharter, het publieke startschot van het project Gentspoort.

Gentspoort is een totaalproject, waarbij ingezet wordt op duurzame mobiliteit, het verhogen van de leefbaarheid voor de omgeving en het ontwarren van verkeersknopen. Concreet wordt er geïnvesteerd in twee nieuwe tramlijnen, tunnels onder Dampoort en Heuvelpoort en het inrichten van tal van straten en pleinen waarbij meer ruimte gegeven wordt aan de actieve weggebruikers. In het charter staan de grote lijnen van het project: vertrammen, vernieuwen, verbinden.

10 kilometer

Het project maakt werk van slim en efficiënt openbaar vervoer door de aanleg van tien kilometer nieuwe tramlijnen. De nieuwe tramlijn 7 verbindt Sint-Denijs-Westrem met de stations en het centrum én tramlijn 4 wordt doorgetrokken van het Neuseplein tot aan Gent-Dampoort. Daarnaast krijgen allerlei straten en pleinen een opknapbeurt, waaronder het Museumplein, Sint-Annaplein en Stapelplein. Ten slotte komen er twee tunnels op de stadsring, eentje onder Dampoort en een onder Heuvelpoort. Het doorgaand verkeer rijdt er in de toekomst ondergronds, boven de grond krijgen fietsers, voetgangers en lokaal verkeer meer ruimte. Zo geraken twee complexe verkeersknopen eindelijk opgelost.

Ontwerpen en bestuderen

Aan de presentatie van het ambitiecharter ging een lange analyse vooraf. De afgelopen maanden analyseerde het studieteam het projectgebied en alle plannen uit het verleden. Er vond ook een lange gespreksronde plaats met alle partners. Nu start de volgende stap: de opmaak van het ontwerp en alle studies. Daarin spelen ook de Gentenaren een rol. Vanaf deze zomer vinden er werkateliers plaats, waar gewone burgers samen met het projectteam nadenken over het ontwerp van een bepaalde wijk of zone. Tegen eind 2025 moet er een gedetailleerd ontwerp op tafel liggen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen nog eens twee jaar later de werken van start gaan.

Tram Gent
Originele promotie voor Gentspoort. Copyright: De Werkgenootschap

Ambitiecharter

Zopas werd een ambitiecharter ondertekend dat de krijtlijnen uitzet voor dit project. “We doen dit samen met alle partners, en de Gentenaar zelf”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Met het ambitiecharter ligt er een stevige basis om te starten met ontwerpen. Het document is een houvast tijdens de volgende stappen. Het startschot van een project waarbij we werk maken van een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen in het Gentse.”

Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, is tevreden dat het project er nu eindelijk komt. “We staan voor een project waar we al decennia op aandringen en waarvoor nu eindelijk de middelen zijn vrijgemaakt. Eindelijk die stadsring verleggen en ondertunnelen, een tram naar Gent-Dampoort én de uitbouw van een volwaardige toegangspoort in het noorden van onze stad. We geraken eindelijk met de tram tot aan het Parkbos in Sint-Denijs-Westrem. En krijgen dat Museumplein waar Jan Hoet zo lang van droomde. Dit wordt dé werf van de eeuw voor Gent, die een gigantische vooruitgang zal betekenen voor de Gentenaar en alle bezoekers aan onze stad.”

Het ambitiecharter werd voorgesteld door Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, burgemeester Mathias De Clercq, De Werkvennootschap, de administratie die het project zal sturen, de vervoersmaatschappij De Lijn. In dat document staan alle ambities van het project neergeschreven. De tekst wordt een houvast doorheen het hele project: als er knopen doorgehakt moeten worden, grijpt het ontwerpteam terug naar de tekst uit het charter. Na de presentatie zetten alle partners hun handtekening. De partners zijn de Stad Gent, vervoersmaatschappij De Lijn, het Departement MOW, Agentschap Wegen en Verkeer, Synductis, De Vlaamse Waterweg, NMBS, Infrabel, Farys en Aquafin.

Gentspoort Meerdaagse

Van 3 tot 13 mei vindt de Gentspoort Meerdaagse plaats. Verspreid over heel de stad vinden tal van infomomenten plaats om de Gentenaren wegwijs te maken in het project. Op de hoek van de Bataviabrug en het Stapelplein staat vanaf vandaag ook de Gentspoort-tram. Een uit dienst genomen tramstel werd voor de gelegenheid omgetoverd tot levensgroot reclamepaneel en nodigt de Gentenaar uit om meer te weten te komen over het project.

Lees ook:

 

Auteur: Matthias Vanheerentals