FR NL
Goederenlijn 10 in de Haven van Antwerpen

Nederlands-Limburg wil meepraten over plannen voor nieuwe IJzeren Rijn

Goederenlijn 10, Haven van Antwerpen, Linkeroever 2008, Smiley.toerist / Wikimedia Commons

De Nederlandse Staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen gaat op korte termijn in gesprek met de Limburgse Gedeputeerde Maarten van Gaans over deelname van de provincie aan de gesprekken over een nieuwe spoorverbinding tussen de Antwerpse haven door Nederland naar het Duitse Roergebied. Dat bevestigt het ministerie vrijdag in een reactie op een brief van de provincie.

Het Provinciebestuur in Limburg spreekt in de brief zijn zorgen uit over de plannen voor een dergelijke spoorlijn, die een alternatief voor de in onbruik geraakte IJzeren Rijn moet vormen. De voorgestelde Rhein-Ruhr-Rail-connection, ook wel 3RX genoemd, is een wens van met name België en Duitsland. Nederland heeft zich veelal terughoudend opgesteld over de lijn, die door Noord-Brabant en Limburg zal voeren. De staatssecretaris omschrijft het project in een reactie op de Limburgse brief als een plan dat “onvoordelig voor Nederland uitpakt, ruimte en geld kost en impact voor de omgeving met zich meebrengt, zoals overlast door geluid en trillingen.”

Heijnen zegt “als Limburger” de zorgen van de provincie goed te begrijpen, evenals de wens om “op bestuurlijk niveau” betrokken te worden bij de gesprekken. Daarover zal ze met Van Gaans in overleg gaan. Het eerstvolgende overleg tussen Duitsland, België en Nederland staat gepland voor juni.

Limburg wil van de betrokkenen “een maximale inspanning om overlast en hinder te beperken”, zo citeert persbureau Belga uit de brief. “Hoewel de periode waarin deze spoorlijn in gebruik zou kunnen worden genomen (2040/2050) nog ver weg ligt, is het juist nu in dit stadium noodzakelijk om hier grote zorgvuldigheid in te betrachten.”

Op dit moment loopt een proces om de de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) te herrijken. De resultaten daarvan worden volgens de staatssecretaris “binnen een aantal maanden” verwacht. De vorige MKBA stamt uit 2017. “Uiteindelijk zoeken we naar een win-win-win situatie waar alle drie de landen van kunnen profiteren”, aldus Heijnen.

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie SpoorPro.nl

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn