FR NL
The Fréjus railway tunnel portal on the Italian side

Sluiting Frejus-spoorlijn Frankrijk-Italië verlengd tot eind 2024

De spoorlijn van Frejus, de belangrijkste spoorgrensovergang tussen Italië en Frankrijk, is sinds 27 augustus gesloten na een rampzalige aardverschuiving. Volgens Olivier Thevenet, vicevoorzitter van de departementale raad die verantwoordelijk is voor infrastructuur, mobiliteit en reizen, zal de infrastructuur niet voor eind 2024 heropend worden.

Dit betekent dat treinen nog langer dan eerder gepland zullen moeten wachten om weer over de lijn te kunnen rijden, want volgens eerdere schattingen zou de tunnel in de zomer van 2024 weer opengaan. Thevenet verklaarde dat zelfs deze nieuwe deadline zou kunnen variëren door geologische en meteorologische omstandigheden, zoals verschillende Franse media, waaronder de publieke omroep TV5Monde, meldden.

Schoonmaak is begonnen, maar onzekerheid viert hoogtij

Om een veilige heropening van de spoorlijn van Frejus te garanderen, wordt de plaats van de aardverschuiving momenteel schoongemaakt om onstabiele rotsen te verwijderen die verdere problemen zouden kunnen veroorzaken. In totaal moet er meer dan 5.000 kubieke meter rots worden verwijderd. De eerste 1.000 werden op zondag 5 november met een explosie verwijderd. Deze procedure wordt uitgevoerd door de regio Savoie, de Franse infrastructuurbeheerder SNCF Réseau en CITEM, een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in projecten in moeilijk toegankelijke gebieden. Volgens Thenevet zullen deze acties alleen al tot minstens het begin van de zomer van 2024 duren. Het belangrijkste probleem is dat het niet mogelijk zal zijn om in te grijpen om de spoorweginfrastructuur te herstellen voordat dit proces is voltooid.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Marco Raimondi

Bron: RailTech.com