FR NL
Koperdiefstal

Koperdiefstal zorgt (weer) voor hinder

Het aantal pogingen tot koperdiefstal lijkt in de lift te zitten. Benjamin Brolet / Infrabel

Afgelopen zondag heeft een koperdiefstal voor grote hinder gezorgd in de Antwerpse Kempen. Op de spoorlijn Herentals en Turnhout waren alle overwegen onbruikbaar. Begin dit jaar waren er nog enkele koperdiefstallen, maar dan in de provincie Limburg.

De koperdiefstal van zondag vond plaats op het grondgebied van Herentals. Koperdieven gingen aan de haal met tweemaal honderd meter voedingskabel. Door de schade waren ook een tiental overwegen dicht. De overlast van de koperdiefstal was vooral voelbaar in Tielen. Alle overwegen waren onbruikbaar. Het dorp wordt helemaal in tweeën gesneden.

De politie –  in samenspraak met het seinhuis van Infrabel – regelde het verkeer aan de verschillende overwegen. Automobilisten reden tevergeefs van de ene overweg naar de andere. Sommigen staken zelfs de overweg over. Overtreders die betrapt worden, riskeren een onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs. Arbeiders van de gemeente Kasterlee plaatsten aan alle overwegen extra afsluitingen.

Kabeldiefstallen

Sinds een tweetal jaar duikt het fenomeen van kabeldiefstallen weer op. Ook dit jaar heeft de spoorsector alweer te kampen met kabeldiefstallen. In januari was het al drie keer raak. Eind januari was er een kabeldiefstal in Bilzen. Midden januari was er nog een kabeldiefstal tussen Hasselt en Genk, waardoor er problemen waren op het spoor. En de week ervoor werden personen op heterdaad betrapt in Piéton. Volgens Infrabel zijn er die maand 6 mensen gearresteerd.

Vorig jaar konden voor kabeldiefstallen 11 personen veroordeeld worden. In 2022 waren er 466 feiten of drie keer zoveel als het jaar daarvoor. De spoornetheerder neemt maatregelen om zijn infrastructuur beter te beveiligen. Daarnaast startte de spoorbeheerder samen de Federale Spoorwegpolitie (SPC) een landelijke actie.

De SPC gaat daarom gedurende het hele jaar gericht controleren in aanvulling op de gebruikelijke patrouillerondes. Infrabel op zijn beurt gaat de eigen maatregelen opvoeren. Zo werkt de spoorbeheerder met GPS-trackers voor de kabels, worden de ingegraven kabels gemarkeerd met het merkteken ‘Infrabel’ en waar mogelijk wordt koper vervangen door aluminium.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals