FR NL
Koperdiefstal

Koperdiefstal uit spooromgeving in Nederland valt fors lager uit

Het opnieuw raak Infrabel / Benjamin Brolet

In Nederland is in 2022 nog slechts twaalfmaal een poging tot koperdiefstal ondernomen waar dat tien jaar geleden nog ruim 500 keer per jaar gebeurde. Dat meldde spoorbeheerder ProRail eerder deze week, waarin overigens de eerste koperdiefstal van het jaar plaatsvond. Ook hier in België was het raak. 

Maandagochtend raakte het treinverkeer Amsterdam, Utrecht en Eindhoven ontregeld door problemen met stroomkabels. Onverlaten hadden ’s nachts namelijk kabels op het traject doorgeknipt om zo aan koper te komen.
Door de koperdiefstal waren treinen niet zichtbaar op het scherm bij de verkeersleiding en daardoor raakte vanzelfsprekend de veiligheid op het spoor in het geding. NS besloot daarop minder intercity’s te laten rijden tussen de stations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Eindhoven Centraal, zodat de veiligheid gewaarborgd kon blijven.

In België waren er diezelfde dag problemen in Piéton, waar twee mensen op heterdaad betrapt werden bij de diefstal van kabels. Het zorgde volgens Infrabel-CEO Benoît Gilson voor een hoop extra werk voor Infrabel-medewerkers, die een deel van de nacht door moesten werken om hinder voor het treinverkeer te beperken.

Pakket aan maatregelen

ProRail heeft gelukkig wel steeds minder vaak te maken met koperdieven, die hun leven wagen om aan het koper te komen. In heel Nederland vonden jaarlijks enkele tientallen koperdiefstallen plaats, waar het de spoorwegen betreft.

Afgelopen jaar daalde het aantal koperdiefstallen zoals gezegd tot twaalf, ongeveer eenmaal per maand. In 2021 ging het nog om 32 koperdiefstallen en in 2020 om 62. In 2011 werden er daarentegen nog 516 pogingen tot diefstal rond het spoor.

De spoorbeheerder doet er van alles aan om koperdiefstal te voorkomen. Door middel van cameratoezicht met bewegingsdetectie op risicolocaties, buitengewoon opsporingsambtenaren en beveiligingsbedrijven wordt het spoor gemonitord, maar het is onmogelijk om de dik 7.000 kilometer spoor in Nederland continu in beeld te hebben.

Om koperdieven een stap voor te zijn vervangt ProRail koperen kabels waar het kan door kabels met een aluminium kern. Daarnaast is er tegenwoordig een identificatieplicht bij handel in koper. Grote koperdeals kunnen zo worden ontdekt, waarna de politie koperdieven sneller kan opsporen. Mede door alle maatregelen bemerkt ProRail wel een afname in het aantal gevallen van koperdiefstal.

Dit artikel is afkomstig van de Nederlandse zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin