FR NL
Uitrol ETCE

Uitrol Europees veiligheidssysteem ETCS gaat onverminderd door

Het doel is om tegen eind 2025 de volledige Belgische spoorinfrastructuur van ETCS te voorzien. 2023, Infrabel

Maandag werden 127 kilometer aan hoofdsporen met het Europees veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) in dienst genomen. Met de ingebruikname van ETCS in de zone tussen Brussel-Zuid en Halle is nu het zogenoemde hart van het Belgisch spoornet volledig uitgerust met ETCS. Het betekent tevens dat 54 procent van het Belgisch spoornet met nu met ETCS is uitgerust.

Op verschillende locaties, waaronder Brussel-Zuid, Halle, Boondaal, Holleken, Klein Eiland, Anderlecht en Vorst, waren er afgelopen weekend nog 15 teams van Infrabel (100 mensen) aan de slag voor de laatste afwerkingen, afstellingen en testen voor de ingebruikname van de 650 ETCS-bakens in de sporen. Deze bakens zorgen voor het doorsturen van de informatie naar de treinen. In totaal zijn er 300 seinen met ETCS uitgerust en 3.200 mogelijke treintrajecten getest.

Maandag werd er 127 kilometer aan hoofdsporen met ETCS in dienst genomen: 66 kilometer in de spoorroosters van het station Brussel-Zuid, 18 kilometer tussen Brussel-Zuid en Lembeek, en 43 kilometer tussen Vorst en Holleken en tussen Halle en Boondaal. Hierdoor is momenteel 3.462 kilometer van het Belgische spoornet uitgerust met het Europese veiligheidssysteem.

Tweede fase

In het station Brussel-Zuid passeren er elke dag ongeveer 1.200 reizigerstreinen, dit is een derde van alle treinen die er dagelijks op het Belgische spoornet rijden. Deze ETCS-werken zijn het vervolg van de eerdere fase op 18 december 2022 toen er 58 kilometer hoofdsporen met ETCS (320 seinen) tussen de stations van Brussel-Zuid en Schaarbeek – dus inclusief de Noord-Zuidverbinding – in gebruik werden genomen. Ditmaal werd er aan de andere kant van Brussel-Zuid gewerkt.

Het doel is om tegen eind 2025 de volledige Belgische spoorinfrastructuur van ETCS te voorzien. ETCS zorgt voor een constante en volledige veiligheidsbewaking van de treinrit en de maximum toegelaten snelheid. Wanneer een treinbestuurder sneller rijdt dan toegelaten of wanneer hij de seinen niet respecteert, zal het systeem onmiddellijk ingrijpen door automatisch te vertragen of een remming uit te voeren.

ETSC kaart - situatie op 4 juni
De voortgang van de uitrol van ETCS. Kaart: Infrabel.

Interesse in dit onderwerp? Kom dan naar RailTech Belgium 2023 in Brussel op 7 juni. Een groot deel van het ochtendprogramma zal in het teken staan van de uitrol van ETCS in België. Registreer je op de valreep nog snel. 

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals