FR NL
Het Brusselse metrostation Beekkant

Brusselse verenigingen stellen alternatief voor metro 3 voor

De Brusselse metro 2014, Ingolf / Flickr.com

Het Avanti-platform – bestaande uit een twintigtal verenigingen en burgerbewegingen – heeft dinsdag in het Brussels parlement een alternatief voorgesteld voor metro 3. Het platform pleit ervoor om de nieuwe generatie trams op de premetrolijn tussen Noord en Zuid in te zetten. Het tramnet reorganiseren zou ook een winst opleveren.

Geconfronteerd met de beperkingen waarmee het noordelijke metroproject momenteel wordt geconfronteerd, stelt het Avanti-platform een alternatief voor: de ontwikkeling van de bestaande premetro. Benut de bestaande ondergrondse premetro-infrastructuur beter door de nieuwe generatie trams in te zetten, klinkt het bij Avanti. En dat is voor hen niet de enige oplossing.

Reorganisatie tramnet

Er valt ook veel winst te halen in de reorganisatie van het Brusselse tramnet, klinkt het bij Avanti. Concreet stelt Avanti voor om verschillende segmenten van tramlijnen 3, 4, 7 en 55 te combineren om de mobiliteit tussen Elsene, Ukkel, Sint-Gillis, Vorst en het stadscentrum te verbeteren. “Zo wordt een flexibeler netwerk aan de Brusselaars aangeboden”, klinkt het bij de het platform. “Het is makkelijk toe te passen, op basis van reeds bestaande lijnen en zonder dat er een nieuwe stedenbouwkundige vergunning nodig is. Het is dus veel goedkoper.”

Debat over toekomst

Het idee van Avanti wordt alvast gesteund door de partij Ecolo. “In dit debat over de toekomst van de mobiliteit in Brussel is het belangrijk om de standpunten van gebruikers en experts te horen. Het door Avanti voorgestelde alternatief maakt het met name mogelijk om aansluitingen in Albert te vermijden voor inwoners van Vorst en Ucclois” , legt Isabelle Pauthier, Brussels parlementslid Ecolo, uit.

De ontwikkeling van de toekomstige Brusselse metro is al enkele weken in het nieuws. Voor de partij Ecolo is de ontwikkeling van actieve mobiliteit in Brussel een prioriteit is. De partij wil ook dat de hinder van de metrowerken op de wijk Stalingrad beperkt wordt. “Zo zorgen we ervoor dat bepaalde levenskwaliteit behouden blijft voor de inwoners en winkeliers en geven we het Brussels Gewest financiële stabiliteit.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals