FR NL
Brusselse metro

Brusselse regering vraagt extra geld aan federale overheid voor aanleg metro 3

De Brusselse metro 2023, Shutterstock

De Brusselse regering vraagt extra financiering aan de federale overheid voor de bouw van metro 3. Vorige week bleek immers dat de kostprijs voor de bouw van de metrolijn veel hoger uitvalt dan gepland.

De Brusselse regering zal aan de federale overheid dan vragen om te onderzoeken of zij haar bijdrage voor de geplande metro Noord kan verhogen. De Brusselse regering benadrukt dat nationale en regionale hoofdsteden in andere landen veel steun krijgen voor de aanleg van metrolijnen die de globale economische ontwikkeling van hele gebieden ten goede komen. De extra financiering is nodig voor de geplande metro-uitbreiding tussen het Noordstation en Bordet, in Evere. Daarvoor moet er onder meer een tunnel worden gegraven van 4,5 kilometer.

7 stations

Er komen zeven ondergrondse stations (Liedts, Colignon, Verboekhoven, Riga, Linde, Vrede en Bordet). Beliris heef twee offertes ontvangen om de tunnel te graven. Het bedrag van de offertes ligt veel hoger dan de schattingen. De Brusselse regering zal onderzoeken hoe het komt dat  het uiteindelijke bedrag aanzienlijk hoger is dan de uitgevoerde raming. Als alles volgens plan verloopt,  zouden de werken volgend jaar gegund worden. In het kader van de bouw van de metrolijn vinden er ook werken plaats tussen het Noordstation en Albert. Die werf ligt sinds midden 2021 stil door technische moeilijkheden onder het Zuidpaleis.

Lees ook 

Auteur: Matthias Vanheerentals