FR NL
treinstation Hasselt

Hasselt komt met eerste miljoenen over de brug voor nooit gerealiseerde tramlijn Maastricht

In 2022, achttien jaar na de eerste plannen, besloot de Belgische overheid de stekker uit het project te trekken. Shutterstock

De Belgische gemeente Hasselt heeft beloofd om “spoedig” tenminste drie miljoen euro over te maken aan Maastricht. De gemeente Maastricht had onlangs in een dringende brief aan de gemeente Hasselt gevraagd om snel met miljoenen over de brug te komen. De aanleiding daarvoor is geld dat de Belgen nog verschuldigd zijn voor de tramlijn tussen Hasselt en Maastricht, die er nooit kwam.

Hasselt moet Maastricht in ieder geval drie miljoen euro terugbetalen. Na jarenlange discussie tussen de steden over de realisatie van de tramlijn, besloot Maastricht de beoogde tramlijn in te korten. Daardoor zou de tram niet meer rijden tot aan het station in Maastricht, maar zou het Mosae Forum de eindhalte van de lijn worden. Daarop moest Maastricht een boete van drie miljoen euro betalen aan Vlaanderen, meldt RTV Maastricht. Echter trokken de Belgen vorig jaar definitief de stekker uit het project, waardoor het miljoenenbedrag nu weer naar Nederland moet worden teruggeboekt.

België bleek echter niet te bewegen om het bedrag snel weer terug te betalen, waarop de Gedeputeerde Staten, wethouders en de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake besloten om een brief te sturen waarin werd gedreigd met een gang naar de rechter. Dat lijkt nu voorlopig van de baan, omdat België heeft toegezegd om nu “spoedig” met de eerste verschuldigde terugbetaling te komen. Omdat Maastricht een slordige 22,6 miljoen euro in het project heeft gestoken, wil de stad ook een resterend bedrag terugzien. Dat gaat om 19,6 miljoen euro, of in ieder geval een flink percentage van dat bedrag. Vooralsnog geeft België daar nog van thuis.

Het plan voor een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt dateert al uit 2004 en kende vanaf het begin al problemen. Eigenlijk zou de tram gaan rijden tussen de hoofdstations van beide steden. Dat lukte niet omdat er problemen ontstonden met de Wilhelminabrug in Maastricht. De brug bleek niet bestand tegen een nieuwe verbinding en daarom werd de tramlijn op papier al ingekort. De grootste problemen ontstonden daarna in Hasselt omdat de tram helemaal niet tot aan het Belgische station zou kunnen rijden. In 2022, achttien jaar na de eerste plannen, besloot de Belgische overheid de stekker uit het project te trekken.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers