Meer treinen maar ook sluiting van stations in nieuw vervoersplan NMBS

NMBS
NMBS-trein NMBS

De NMBS wil in de periode 2023-2026 ruim 2.000 extra treinen per week rijden. Er zullen ook meer vroeger en late treinen rijden op vrijdag en zaterdag. Weinig gebruikte stations zullen wel sluiten. Dat staat in het nieuwe vervoersplan van de NMBS.

Met het vervoersplan wil de NMBS de stiptheid verbeteren, het treinaanbod uitbreiden en aantrekkelijker maken en ook de commerciële snelheid verhogen, zeker dan tussen steden. Concreet worden er veel extra treinen ingezet. Het gaat om 2000 treinen per week waardoor de frequentie in 175 stations kan opgedreven worden. Er zouden in 119 stations meer vroege en late treinen op vrijdag en zaterdag rijden.

Het vervoersplan volgt op een relatief succesvol 2022 voor NMBS. Vorig jaar werden 227 miljoen reizigers vervoerd, een toename van 32 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat komt neer op een stijging van 55 miljoen reizigers. Gemiddeld vervoerde NMBS vorig jaar ongeveer 90 procent van het reizigersvolume van 2019, toen er 253 miljoen reizigers geteld werden.

Stations sluiten

In het vervoersplan van de NMBS staat ook dat weinig gebruikte treinstations zouden gesloten worden. Het zou in België om zo’n 22 treinstations gaan waar per dag minder dan 50 mensen opstappen. Het merendeel daarvan – 17 om precies te zijn – ligt in Wallonië. In Vlaanderen gaat het om een 5-tal treinstations. Nadat de plannen op de Raad van Bestuur van NMBS gepasseerd zijn, moeten ze daarna naar de ministerraad.

De plannen om bepaalde treinstations te sluiten hebben de afgelopen dagen wel voor de nodige beroering gezorgd, en niet in het minst bij mobiliteitsminister Georges Gilkinet zelf. De minister heeft aan de raad van bestuur van de NMBS gevraagd heeft om op hun stappen terug te keren. De plannen werden formeel wél gesteund door de partijen Vooruit en CD&V. Infrabel vindt het nog te vroeg om op de plannen te reageren.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals