FR NL
ALSTOM ETCS onboard signalling system _MR

Alstom haalt belangrijk NMBS-contract binnen

ALSTOM ETCS onboard signalling system Alstom

Alstom heeft een contract binnengehaald voor het ontwerp, de levering en het onderhoud van ETCS Level 2-signaleringssystemen voor 37 HLD77 locomotieven van de NMBS voor een periode van 10 jaar. Het contract wordt vanuit Charleroi aangestuurd en omvat ook onderhoudsdiensten voor tien jaar

Onder het nieuwe contract zal Alstom de uitrusting verzorgen van in totaal iets meer dan 800 voertuigen en locomotieven van de nationale spoorwegexploitant en de veiligheid op het spoor vergroten. De HLD77 locomotieven worden voornamelijk gebruikt door de NMBS voor rangeerwerkzaamheden. De modernisering van dit rollend materieel vindt plaats in de periode 2023-2025.

Extra functionaliteiten

In het kader van dit contract zal het ETCS-systeem worden aangevuld met nationale functionaliteiten (TBL1+) om te kunnen rijden op lijnen die met dit systeem zijn uitgerust. “Het bewakingssysteem ETCS (European Traffic Control System) is oorspronkelijk ontworpen om het grensoverschrijdende spoorverkeer te harmoniseren, maar het zorgt tevens voor sneller, stipter en veiliger spoorwegverkeer”, zegt Bernard Belvaux. “Dankzij het flexibele en schaalbare ontwerp is ETCS niveau 2 de ideale signaleringsoplossing voor zowel de NMBS als andere spoorwegexploitanten over de hele wereld. Het ETCS niveau 2 systeem verbetert prestaties en stiptheid van de treinen.”

In het kader van het contract zal de Alstom-vestiging in Charleroi onderhoudsdiensten uitvoeren voor een periode van 10 jaar, met inbegrip van reserveonderdelen en reparaties. Als wereldwijd kenniscentrum van de Alstom-groep is de vestiging in Charleroi verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van verschillende signaleringssystemen en de levering van boordapparatuur.

Tevreden

Bij Alstom zijn ze erg tevreden met het contract. “Ik ben heel blij met deze nieuwe order, die aantoont dat de NMBS vertrouwen heeft in de producten die Alstom ontwikkelt”, zegt Bernard Belvaux, algemeen directeur van Alstom Benelux. “Dit is ook een belangrijk project voor België, omdat de vestiging in Charleroi dit project zal aansturen. Met dit contract bevestigen we onze leidende positie op de markt voor spoorwegsignaleringssystemen.”

De Belgische activiteiten van Alstom zijn geconcentreerd rond twee wereldwijde kenniscentra in Charleroi (oplossingen op het gebied van signalisatie, tractie en energie-efficiëntie), een montage- en onderhoudsfabriek in Brugge en een renovatiecentrum in Fleurus. In België werken er 2100 mensen voor het bedrijf. Momenteel worden 80 nieuwe ingenieurs voor de vestiging in Charleroi gezocht.

Interesse in dit onderwerp? Kom dan naar RailTech Belgium 2023 in Brussel op 7 juni. Een groot deel van het ochtendprogramma zal in het teken staan van de uitrol van ETCS in België.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals