De Lijn streeft naar railkopsmering voor 60 procent van Gentse trams

De Lijn-tram in Gent
De Lijn wil geluidsoverlast tegengaan. 2018, Ludwig Dupas / Wikimedia Commons

De Lijn neemt maatregelen om het snerpende geluid van trams in bochten maken te verminderen. Ruim 60 procent van Gentse trams krijgt zogenaamde ‘railkopsmering’ om het booggeluid terug te dringen. Ook de snelheid in bochten wordt verlaagd. Hierdoor moet het piepende geluid alvast verminderen.

Via railkopsmering kunnen de sporen zelf vanuit de tram worden gesmeerd. Uit recente metingen blijkt dat deze techniek een effect heeft. Na smering werd een gunstig effect verkregen, waarbij de pieken van het geluid lager liggen.

Minister voor Mobiliteit Lydia Peeters kondigt nu aan dat er in de loop van 2023 bijkomend 13 Albatrostrams omgebouwd worden. In totaal zullen 60 procent van de trams voorzien zijn van railkopsmering. Dat is goed nieuws voor de Gentenaars. In bepaalde buurten waren er immers klachten door piepende trams. Op dit moment zijn al 20 van de 41 Hermelijntrams en 7 van de 26 Albatrostrams uitgerust met zo’n systeem.

Extra geluidsmetingen

Vervolgens komen er extra geluidsmetingen om aan te tonen of dit de juiste oplossingen zijn en of er misschien nog naar alternatieven moeten gezocht worden. Op basis van de nieuwe metingen zal De Lijn evalueren of ze nog bijkomend trams zal uitrusten.

Het piepend geluid dat trams al eens durven maken komt door het contactgeluid van metalen tramwielen op metalen sporen. Verschillende factoren kunnen dat beïnvloeden. Bij droog weer is het probleem groter dan bij vochtig winterweer. Als het contact tussen de wielband van de tram en de rail niet optimaal is, kan het probleem ook voorkomen. Hoe krapper te bocht, hoe vaker het voorkomt.

Eerder kondigde De Lijn ook al maatregelen aan om de geluidsoverlast van piepende tramwielen te verminderen in Antwerpen. Op Linkeroever zijn twee smeerinstallaties geinstalleerd. Met de smeerinstallaties moet de geluidshinder van tramlijnen 3, 5, 9 en 15 afnemen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals