FR NL
Tram New Generation - MIVB -copyright mivb

Nieuwe tram en metro van de MIVB kapen designprijzen weg

Tram New Generation MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft twee internationale Red Dot Design-awards voor het design van de nieuwe TNG-trams en de M7-metro’s gekregen. Het gaat om een erkenning voor de kwalitatieve “look” van de voertuigen die geïnspireerd zijn op art nouveau, dat onlosmakelijk met Brussel verbonden is.

De Red Dot Design Award is een internationale prijs voor productontwerp, communicatie en concepten, uitgereikt door het Design Zentrum in Duitsland. De Red Dot Awards zijn voor design wat de Oscars zijn voor film. De Tram New Generation (TNG) en de M7-metro kregen elk de prijs in de categorie “product design”, voor hun op art nouveau geïnspireerde rondingen.

Antwerps designbureau

Het design van de TNG-tram en de M7-metro zijn in België ontworpen. Ze zijn van de hand van het Antwerpse designbureau Yellow Window Design, opgericht door Axel Enthoven. Het designbureau haalde zijn inspiratie voor het interieur en de buitenkant van de MIVB-voertuigen bij de krommingen die kenmerkend waren voor art nouveau, dat Victor Horta nauw aan het hart lag. Hij was ook betrokken bij het ontwerp van de trams 3000 en 4000, de M6-metro en de nieuwste bussen. De reizigers kunnen in alle voertuigen van de MIVB genieten van dezelfde coherente “look and feel”.

Erkenning

Philip De Wulf, CEO van Yellow Window Design, is trots dat de ontwerpen van hun bureau de Brusselse trams en metro’s zo’n internationaal belangrijke designprijs opleverden. “Om optimale maar ook unieke voertuigen te verkrijgen, heeft de MIVB echt geïnnoveerd in haar aankoopstrategie. Het koos rigoureus om het design van de voertuigen in een vroeg stadium te ontwerpen. Zo kreeg een, in hoofdzaak technisch-economische aanbesteding, ook een concrete en mensgerichte designvisie mee. En zo realiseert de MIVB een unieke kwaliteit en coherentie doorheen de vloot, ten dienst van de reiziger.”

De MIVB is tevreden met de prijzen en beschouwt het als een mooie bekroning. “Deze twee prijzen zijn een internationale erkenning van het belang dat de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij hecht aan het ontwerp van alle voertuigen in haar vloot, vanaf de ontwerpfase”, zegt An Van Hamme van de MIVB.

Esthetische integratie

Sinds de invoering van de tram 3000 in 2005 schenkt de MIVB bijzondere aandacht aan de esthetische integratie van haar voertuigen in de Brusselse omgeving. Het ontwerp van een voertuig moet niet beperkt blijven tot de prestaties, toegankelijkheid, technische innovaties, comfort, veiligheid, enz. “Het uitzicht aan de binnen- en buitenkant is ook een essentieel element om ervoor te zorgen dat reizigers zich comfortabel voelen aan boord en zich verbonden voelen met de bussen, trams en metro’s die ze elke dag zien”, zegt An van Hamme van de MIVB.

Prijsbeest

Het is niet de eerste keer dat de kwaliteit van het design van de Brusselse trams in de prijzen valt. In 2007 kreeg de art nouveau “look” van de T3000/T4000-trams (de voorgangers van de Tram New Generation) de prestigieuze Henry Van de Velde-label, toegekend door Design Vlaanderen. De hedendaagse interpretatie van de art nouveau trok de aandacht van de jury. Deze generatie trams sleepte ook de Design At Work Award in de wacht voor de elegante lijnen, hun goed gecombineerde kleuren en originele verlichting.

Zilveren en gouden tram

Brussel telt tegenwoordig bijna duizend gebouwen die op art nouveau geïnspireerd zijn. Ook de voertuigen van de MIVB laten zich in hun design al jaren inspireren door deze internationale kunststroming. In 2015 nam de MIVB haar eerste zilveren en gouden tram T3000 in gebruik en maakte ze van de gelegenheid gebruik om haar volledige wagenpark geleidelijk aan een nieuwe “look” te geven. Bussen, trams en metro’s die naadloos passen in het uitzicht van de hoofdstad en zo hun onlosmakelijke band met Brussel versterken.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals