FR NL

MIVB vernieuwt vloot verder

De M7-metrostellen MIVB

De MIVB vernieuwt de vloot verder. Vanaf juni komen er extra metrostellen op het net. De invoering van de M7-toestellen wordt verdergezet. Vanaf eind april wordt de tram van de nieuwe generatie ingezet. Uit een recent tevredenheidsonderzoek bij de MIVB blijkt dat de metro het favoriete vervoersmiddel is.  

In de metro wordt de invoering van de nieuwe M7-metrostellen voortgezet. Door de geleidelijke komst van de nieuwe voertuigen op de lijnen 1 en 5 kunnen de M6-metrostellen op de lijnen 2-6 worden ingezet en verbetert het reizigerscomfort. Tegen juni zullen 5 M6-metrostellen ingezet worden. “Op de lijn 2-6 laten we sinds kort al enkele M6-metrostellen rijden”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Het gebeurt al nu en de reacties van de reizigers zijn zeer positief.

Ook voor wat de tram betreft, volgen er vernieuwingen. De tram van de nieuwe generatie (TNG) zal eind april zijn eerste reizigers vervoeren. In totaal bestelde de MIVB 90 van deze nieuwe trams, die geleidelijk op het net in gebruik zullen worden genomen. Ze zijn comfortabeler, ruimer en toegankelijker en worden ingezet op nieuwe lijnen zoals lijn 10 in Neder-Over-Heembeek en ter vervanging van sommige oudere trams.

Het net breidt uit

Het tramnet breidt de komende jaren verder uit. De werken aan lijn 10 naar Neder-Over-Heembeek vorderen goed. Op sommige gedeelten liggen al sporen. De eerste trams maken er in het najaar van 2024 hun opwachting. Het tramplan van de Brusselse regering voorziet in de aanleg van verschillende tramlijnen tegen 2035.

Tot de projecten die deel uitmaken van deze “tramvisie” behoren de tramlijn Tour&Taxis, die op termijn Belgica zal verbinden met het Centraal Station via de site van Tour&Taxis. Voorts is er de zogenaamde Mediatram, die door de site van het nieuwe Mediapark zal lopen aan de VRT en RTBF. Daarnaast staan de gedeeltelijke “vertramming” van buslijn 95 op stapel, de verlenging van lijn 8 van Roodebeek tot Bordet en de verlenging van lijn 62 tot de luchthaven van Zaventem.

Tevreden reizigers

De reizigers zijn nog altijd tevreden over de dienstverlening van de MIVB. Ze kennen een algemene score toe van 7,3/10 op de tevredenheidsbarometer 2022. Het merendeel van de indicatoren kleurt groen en 70 van de 94 criteria verbeteren. Dat is een duidelijke erkenning van de reizigers voor de investeringen in het openbaar vervoer. En die reizigers tonen zich almaar meer betrokken en zijn ook tweemaal zo talrijk om deel te nemen aan de enquête.

Ondanks een daling ten opzichte van 2021 blijft de metro het favoriete vervoermiddel voor reizigers. De vervoerswijze behaalt een tevredenheidsscore van 7,3/10 in 2022. De tram komt vlak na de metro met een score van 7,2/10 en staat al drie jaar op rij op het hoogste niveau. De meest spectaculaire vooruitgang wordt geboekt bij de bussen. Met een score van 6,3/10 vijf jaar geleden, leunt de bus nu aan bij de tram en de metro met een score van 6,9/10, wat het hoogste tevredenheidscijfer ooit is voor deze vervoerswijze.

Verbeteringen bezig bij de metro

Na de daling van het aantal reizigers door de coronacrisis, keren de reizigers volop terug op het metronet. Dat heeft een negatief effect op hun tevredenheid, vooral wat betreft het comfort aan boord van de voertuigen. Verschillende technische problemen als gevolg van de lopende moderniseringswerkzaamheden bemoeilijkten de situatie voor de gebruikers. Bovendien nam het aantal rondzwervende en/of onder invloed verkerende personen in Brussel aanzienlijk toe, een fenomeen waarvan de (pre)metrostations van de MIVB niet gespaard bleven.

In dit verband kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in samenwerking met de vrijwilligerssector een gecoördineerde en structurele aanpak aan. Verscheidene verenigingen werden gemobiliseerd om deel te nemen aan de uitvoering van een proefproject in het station Naamsepoort. De MIVB van haar kant zet haar preventie- en ondersteuningsacties voort en intensifieert het aantal schoonmaakbeurten in de meest problematische stations.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals