Eerste nachttrein van European Sleeper naar Berlijn

European Sleeper interior
Sneak preview van een van de European Sleeper couchetterijtuigen. 2022, European Sleeper

European Sleeper zal met zijn eerste nachttreindienst vanuit Brussel tot aan Berlijn rijden in plaats Praag, laat de startup weten. Het bedrijf heeft vanwege werkzaamheden in Duitsland voor 2023 geen spoorcapaciteit tot Praag toegewezen gekregen.

In zijn update zegt European Sleeper dat de werkzaamheden aan het spoor ten zuiden van Dresden ervoor hebben gezorgd dat er geen capaciteit is toegewezen. Er is op het traject slechts plaats voor één lange-afstandstrein per twee uur. Het bedrijf gaat daarom nu voor 2024 weer capaciteit aanvragen, zodat er in dat jaar wel naar Praag gereden kan worden. Tot die tijd, zo is nu besloten, wordt Berlijn de eindbestemming van de nachttrein vanuit Brussel, die verder Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam aan doet.

Daarnaast laat European Sleeper weten dat het “bijna genoeg” slaaptreinrijtuigen heeft vastgelegd voor zijn eerste treindienst. Onlangs liet medeoprichter Elmer van Buuren in gesprek met zusterpublicatie SpoorPro weten dat het bedrijf qua materieel nu op drie borden schaakt. Naast de huur van bestaand nachttrein-materieel kijkt European Sleeper ook naar gebruikte zitrijtuigen die nog niet geschikt zijn voor een nachttreindienst. Tevens lopen de eerste verkennende gesprekken over de aanschaf van volledig nieuw nachttreinmaterieel.

Om de aanschaf van gerenoveerde tweedehands rijtuigen als compleet nieuwe rijtuigen in goede banden te leiden, is met Rob Gelissen een projectmanager rijtuigen aangekomen.

Rob Gelissen
Rob Gelissen, projectmanager rijtuigen bij European Sleeper

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn