FR NL
Heropstart spoorlijnen in kaart

Treinverkeer Gembloers-Namen en Pepinster-Welkenraedt herstart

Het treinverkeer tussen Gembloers en Namen en tussen Pepinster en Welkenraedt is maandagochtend weer opgestart. De herstelwerkzaamheden op deze en andere lijnen in Wallonië liepen geen vertraging op door de zware regenval van dit weekend. De provincie Namen had minder geluk, want daar bracht noodweer afgelopen weekend schade toe aan een overweg in Dinant.

Het treinverkeer tussen Gembloers en Namen en op de lijn Pepinster-Welkenraedt kon worden hervat nadat hevige overstromingen twee weken geleden ernstige schade aan het spoor toebrachten.

Noordzee-Middellandse Zeecorridor

Het spoortraject tussen Gembloers en Namen is onderdeel van de L161 die Ottignies en Namen met elkaar verbindt. Tussen Gembloers en Ottignies rijden op dit moment nog pendelbussen, omdat er nog herstelwerken nodig zijn ter hoogte van Mont-Saint-Guibert. Het treinverkeer is daar volgens Infrabel pas vanaf 9 augustus weer mogelijk. De L161 is belangrijk in de Noordzee-Middellandse Zeecorridor die de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent verbindt met het zuiden van Europa.

Infrabel werkt ondertussen koortsachtig verder aan andere delen van het Waalse spoornetwerk dat ernstig getroffen werd door de watersnoodramp van twee weken geleden. Volgens de huidige planning zal het volledige herstel van de waterschade tot 30 augustus duren.

Volgende heropening spoorlijnen op 2 augustus

De volgende lijnen die binnenkort weer operationeel zouden moeten zijn, zijn de lijnen Ottignies-Leuven, Luik-Bomal, Luik-Trois Ponts en Gembloers-Auvelais. Hier zullen op 2 augustus weer treinen kunnen rijden.

Weinig schade door extreme regenval dit weekend

Dit weekend werd Wallonië andermaal getroffen door extreme regenval. Het zwaartepunt situeerde zich deze keer in Namen in plaats van Luik en ook was er aanzienlijk minder schade. Infrabel maakt ‘slechts’ melding van een beschadigde overweg in Dinant.

De beschadigde overweg in Dinant bevindt zich ten zuiden van het station Dinant, op de lijn Dinant–Beauraing (L154). Dit traject was twee weken geleden al getroffen door overstromingen en ligt tot 9 augustus uit de roulatie. Het nieuwe schadegeval heeft geen invloed op deze planning, laat een woordvoerder van Infrabel weten.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal