FR NL
Brusselse metro

Bouwconsortium spant kortgeding aan tegen de MIVB

Het project ligt lastig bij veel partijen. 2023, MIVB

Het bouwconsortium Toots (Besix, Jan De Nul en Franki Construct) heeft een kort geding aangespannen tegen de openbaarvervoermaatschappij MIVB. Het consortium vecht de boetes aan die de MIVB heeft opgelegd wegens de stillegging van de werkzaamheden en de mogelijke uitsluiting van alle overheidswerven gedurende drie jaar.

Het geschil gaat over de werkzaamheden die in het kader van het metroproject onder het Zuidpaleis zullen worden uitgevoerd. Het conflict is ontstaan door de technische moeilijkheden onder het Zuidpaleis. De grond is er drassig. Het consortium Besix- Jan Denul- Frankin Construct stopte al sinds midden 2021 met het graven van een metrotunnel en schoof een meerkost van 170 miljoen euro naar voren en een vertraging van 8 jaar. Dat leidde tot een conflict tussen het consortium en bouwheer MIVB.

Nieuwe metrowerken

De MIVB ging niet akkoord en gaf in december vorig jaar de opdracht om de werken te hervatten. In januari stelde de openbaarvervoermaatschappij vast dat de werken echter nog niet hervat waren. De MIVB heeft het consortium SM Toots (Besix, Jan De Nul en Franki Construct) in gebreke gesteld in het kader van de werken voor de bouw van een nieuwe metrotunnel onder het Zuidpaleis. De MIVB eist onder meer een schadevergoeding van 50.000 euro per kalenderdag dat ze niet aan de werken beginnen. De aannemer riskeert ook drie jaar niet meer op andere overheidswerven te mogen werken.

Kortgeding

Met die boete ging het consortium niet akkoord en spande daarom een kortgeding aan. De MIVB reageert op het juridisch conflict. “Het is duidelijk dat het consortium probeert tijd te winnen”, zegt woordvoerster An Van hamme. “Wij willen zo snel mogelijk tot een aanvaardbaar akkoord komen. De onderhandelingen om een oplossing te vinden lopen nog altijd. Sowieso is het niet de MIVB maar de Brusselse regering die de beslissing zal nemen.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals