FR NL
Tram 4 van de Lijn

Nieuwe keerlus zorgt voor buurtprotest in Antwerpen

De huidige keerlus zit aan het einde van zijn functionele levensduur. 2017, harry_nl / Flickr.com

De Lijn wil een nieuwe keerlus inplanten, ter hoogte van de Sint-Jozefkerk in Antwerpen. Monitoring wijst uit dat nog veel langer gebruik maken van deze keerlus veiligheidsrisico’s met zich zou meebrengen. De kwestie ligt gevoelig bij omwonenden. Maandagavond was er zelfs een betoging voor het stadhuis van Antwerpen. Oppositiepartijen steunden de omwonenden. 

De huidige keerlus ter hoogte van de halte Eksterlaar (Dascottelei) is end-of-life. Daarom komt er een nieuwe keerlus die door de Drakenhoflaan, de Gitschotellei en de Boekenberglei zal lopen. De Lijn monitort de toestand van haar infrastructuur regelmatig. ​Monitoring van de keerlus Eksterlaar wees uit dat de keerlus versleten is en dat nog veel langer gebruik ervan blijven maken veiligheidsrisico’s met zich zou meebrengen. Sinds 7 november is de keerlus buiten gebruik. Tram 4 werd daardoor ingekort.

De Lijn wil er ook een nieuwe keerlus inplanten, ter hoogte van de Sint-Jozefkerk. De werken aan de nieuwe keerlus zullen naar alle verwachting in de loop van dit jaar beginnen. Eind maart startte de stad Antwerpen op de Boekenberglei met voorbereidende werken voor de heraanleg van die straat en de as Gitschotellei-Drakenhoflaan.

Protest

De nieuwe keerlus botst op protest bij de omwonenden. De buurtbewoners betoogden gisteren zelfs op straat. De verenigde buurtbewoners geloven niet in het nut van de nieuwe lus aan de Sint-Jozefkerk. De buurtbewoners vrezen gevaarlijke verkeerssituaties. “Er komen in een schoolomgeving drie trambochten bij op kruispunten die nu al onoverzichtelijk zijn”, zegt woordvoerster van de lokale bewonersgroep (verenigd in ‘Het juiste spoor’) aan de krant de Gazet van Antwerpen. “De toegelaten snelheid blijft 50 kilometer per uur. Hoe moeten kinderen dan nog veilig oversteken?”

Inkrimping

Willemsen vreest ook een inkrimping van het openbaar vervoer. “De stad zegt dat die lus nodig is voor de modal shift, maar ze zal net zorgen voor een verdere inperking van het openbaar vervoer”, gaat Charlotte Willemsen verder in de Gazet van Antwerpen. “Trams hoeven dan niet meer verder te rijden richting Silsburg of Deurne-Noord. Zo bespaart De Lijn kilometers en dus geld. Als je werk maakt van de lang beloofde noord-zuidverbinding in Deurne, heb je geen keerlus nodig.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals